joveda_malaysia

Hej! Som uppmärksamma bloggläsare säkert har lagt märke till så har jag och min man varit på en härlig resa till Malaysia och Singapore. Jag tänkte dela med mig lite av mina upplevelser på den här resan till er som valt att följa oss på vår blogg.

 

I staden Johur Bahru byggs det överallt

Vår huvudbas under denna resan var staden Johur Bahru som ligger på gränsen till Singapore och där inkvarterade vi oss hos vår svägerska som också var vår enormt duktiga guide på resan.

Staden Johur Bahru är en stor stad med enorm tillväxtpotential. Man bygger nya byggnader överallt och i staden finns bland annat en ny stadsdel som heter Forest city, vilken är en ”smart city” där man är oerhört medveten om miljö och teknik och bygger allting på ett exklusivt och tjusigt sätt. Man måste bli imponerad av hur avancerat allt är och beundra asiaternas framåtanda.

Eftersom jag är jätteintresserad av blommor var det just blommor vi valde att fokusera på när vi åkte till den spännande staden Singapore som i sig själv är ett land.

Orkideer från Botaniska trädgården i Singapore

En dag besökte vi Botaniska trädgården och dess orkideutställning. Vi såg den ena orkidegruppen vackrare än den andra, fotograferade så mycket vi kunde och bara njöt av all skönhet. Tänk att ögat aldrig blir fullt och själen får aldrig nog av allt vackert man ser!

 

Dagen efter besökte vi Gardens by the Bay också i Singapore. Där fanns enorma glaskupolväxthus som var fulla av alla sorters blommor. När vi var där var det en utställning av japanska körsbärsträd. En dröm i rosa! Utställningen kallades Sakura Matsuri som betyder att man pendlar mellan hänförelse och melankoli när man upplever körsbärsträdsblomningen, hänförelse av allt det vackra och melankoli för att det försvinner så fort igen.

I den andra glaskupolen fanns ett jättevattenfall som rann utför ett stort inomhusberg. Berget var översållat av mängder av vackra blommor och gröna växter och klimatet skulle likna en regnskog. Man vandrade på höga gångvägar nerför berget igenom varm och fuktig luft. Hela upplevelsen var som en härlig hudinpackning på grund av all fukt.

 

Twin Tower i Kuala Lumpor

I Malaysia besökte vi Kuala Lumpor och åkte upp i Twin Towers som en gång var världens högsta byggnad. Det var med respekt vi åkte upp till våning 86 och tittade ut på denna världsstad. Vilken utsikt!

En annan stad som vi besökte var Malacka som erbjöd historiska byggnader som finns på världsarvslistan. Där åkte vi en häftig cykeltaxi med guide som gav oss en rundtur bland alla historiska landmärken. Vår cykeltaxi var passande nog dekorerad i de svenska gul och blå färgerna.

Mangroveträd från Malaysias sydkust

En dag besökte vi den mest sydliga platsen på sydostasiatiska kontinenten. Där besökte vi ett naturreservat med mangroveskog och en hel del vilda apor gjorde oss sällskap. Intressant att lära sig om hur man arbetar för att binda marken med de kraftiga mangroverötterna och på så sätt hindra landerosion och stoppa översvämningar som så ofta drabbar den här delen av världen. Än en gång så ser man hur fantastisk naturen är om man tar nytta av den på ett smart sätt.

Vi avslutade vår resa med att åka en båtresa till Tioman Island som ligger två timmars båtresa ut i havet från Malaysias östkust. Där möttes vi av en paradisö med underbara stränder och korallrev att undersöka. Ön hade ett högt berg som var inbäddat i regnskog där det fanns en hel del vilda djur.

Vi nöjde oss med att bada och sola och avsluta vår innehållsrika resa med lite ljuvlig avkoppling.

 

Vår resa tog slut och vi åkte hem igen till kalla Norden. Det som jag lade märkte till förutom allt vackert och fint som vi såg det var hur väl huden mår i ett fuktigt klimat. Mina torra händer blev läkta och mjuka igen och huden blev mättad av fukt vilket gjorde insmörjning nästan onödig.

Nu är vi hemma och allt är som vanligt igen, men vi har bilderna och minnena kvar och de njuter vi av till fullo.

Hälsningar Ingrid