joveda_rodadendron

Mors dag är snart här och vi tänker på den kvinna som har betytt och fortfarande betyder så mycket för oss, nämligen mamma! Det här är historien om min mamma som lever kvar i mitt hjärta.

Min mamma var en underbar kvinna, hon var godhjärtad och varm. Fanns alltid där när jag växte upp, lagade jättegod mat och kunde massor om växter och djur. Min mor och far var lantbrukare och hade en liten kringbyggd gård i kanten av Söderslätt i Skåne. Som liten var det självklart att man hjälpte till hemma, det fanns alltid sysslor som även ett barn klarar av galant och det gjorde vi barn utan att ifrågasätta. Att växa upp med djur och natur utanför ytterdörren och ibland även innanför den är en ynnest. Som liten gick jag ofta ner i stallen och klappade och gosade med korna, en period till och med ryktade jag dem och fixade till så de hade det bekvämt och bra. Vi hade många olika djur, kor, grisar, get, får, katter, höns, ankor och en hund så klart. Mor var som spindeln i nätet och tog hand om allt och alla tillsammans med min far. Tillsammans skötte de om 30 tunnland jord och odlade korn, vete, raps och betor. Betorna var ett kapitel i sig, de skulle gallras och hackas, sen skulle de dras upp och nackas (avblastas) Massor av arbete var det men de var så lyckliga över att få vara självständiga och äga sin egen gård.

Lyckan blev naggad i kanten den dagen då far blev sjuk, reumatisk värk kom och förstörde hans kropp bit för bit, händerna blev förvridna och smärtan tog bort glädjen. Mor tog då ett ännu större ansvar och blev till slut ansvarig för allt på gården. Det var ett tungt lass att dra och då även finnas där för vår far som blev mer och mer beroende av hjälp.

När far dog som 60 åring stod hon ensam där och fortsatte att sköta gården dock då med färre djur och marken utarrenderad.

mormor_joveda

 

Mor var en äkta mormor, hon älskade sina barnbarn och skämde bort dem med de godaste plättarna och allt annat smaskigt som hon såg till att ha hemma när vi kom på besök.

När mor blev äldre så såldes gården och hon flyttade till en liten lägenhet, men även där värnade hon om djuren och blommorna. Igelkottar, fåglar och katter fick alltid något gott av mor och hennes trädgård var alltid full av blommor som kom upp lite här och där. Mor gillade mångfald!

 

Älskade Mor! Jag saknar dig och om du var här skulle jag ge dig en stor kram och en finfin blomma på Mors dag! Sen skulle du få prova mina fina krämer som jag säljer nu tillsammans med Josefine. Jag tror du skulle ha gillat Sheabutterkrämen!

Kramar från Ingrid