hudtyp-joveda

Det finns många hudprodukter och många tips och råd vi får om vad som är bra för vår hud. Vi blir influerade av andras tips om vad vi ska äta, vilken kräm vi ska använda och vilka rutiner vi borde ha för att ta hand om vår hud. Men hur ska vi veta vad som är bra för vår hud om vi inte vet vilken typ av hud vi har? Att tvätta ansiktet ofta kan exempelvis vara bra för en oren och oljig hud, medan mycket ansiktstvätt skulle ännu mer kunna torka ut en redan torr hud. Därför är det viktigt att veta vilken hudtyp man själv har. 

Varför är det viktigt att veta sin hudtyp?

Att veta vilken hudtyp du har kan hjälpa dig att ta reda på vilka ansiktsvårdsrutiner och produkter som är bäst lämpade för dig. Ibland kan vi till och med ha föreställningar om vad vi tror att vi har för hudtyp men egentligen så har vi en helt annan hudtyp. Visste du till exempel att den vanligaste sortens hudtyp är blandhud? Många tror att de har antingen torr hud eller oljig hud, men är inte medvetna om att de faktiskt har en blandhud. Blandhud betyder helt enkelt att det är fler än en sak på gång i huden och vissa områden i ansiktet kan vara torra medan vissa kan vara mer oljiga. Att veta sin hudtyp kan alltså vara avgörande för vilken behandling du ska välja för din hud.

Är du nyfiken på att få veta vilken hudtyp du har? Här är 5 enkla steg för att avgöra din hudtyp.

Steg 1:

Tvätta ansiktet med varmt vatten och en mild ansiktstvätt. Massera in ansiktstvätten och skölj sedan av. Torka av ansiktet på en ren handduk. Ta INTE på någon ansiktskräm efteråt. Vänta en timme.

Steg 2:

När det har gått en timme så kan du ta en bit papper och dutta på T-zonen. T-zonen är det område i ansiktet som går över näsan och upp mot pannan. Det kallas för T-zonen då näsan och pannan blir som en T-liknande form. Kolla sedan på pappret och undersök om det har kommit lite olja på det. Om det kom olja så kan du ha antingen oljig hud eller blandhud.

Steg 3:

Känn efter hur din hud känns. Om du har torr hud så kommer huden att kännas ganska så stram och om du har oljig hud så kommer huden att kännas ganska så ren redan efter att du precis har tvättat den. En blandhud kan kännas torr på vissa delar av ansiktet och ren på andra delar. Känslig hud har du om huden blir röd och börja klia. Normal hud märker du att du har om du inte får några av dessa symptom. Normal hud är den hudtypen som inte utvecklar särskilt mycket hudproblem och kräver därför inte heller så mycket underhåll.

Steg 4:

Utforska hur din hud ser ut i spegeln. Om huden är delvis röd så kan du ha antingen torr eller känslig hud. Om ansiktet istället är blankt så kan du ha en oljig hud. Däremot kan du upptäcka att du får båda symptomen på olika delar av ansiktet och då har du så kallad blandhud.

Steg 5:

Prova att nypa din hud. Om din hud blir lite rynkig och du känner att det uppkommer ett tryck i huden så kan du ha torr hud eller blandad hud. Om du känner att huden känns mjuk så har du oljig hud.

hudtyp-joveda

Alla har vi olika hudtyper. Att känna igen din egen hudtyp kan hjälpa dig att veta vilken typ av behandling som passar dig!

 

 

Att känna igen din egen hudtyp kan bespara dig mycket tid då det annars kan vara tidskrävande att leta efter rätt produkt eller den rätta ansiktsbehandlingen för just dig. Hoppas att dessa steg ska hjälpa dig att lättare känna igen din hud. Lycka till!

Mvh Josefine